Jak przejść na weganizm i co należy wiedzieć?

Jak przejść na weganizm i co należy wiedzieć?

Data dodania:
Ocena
0.00

Weganizm zdobywa coraz większą popularność, a co za tym idzie, zyskuje zwolenników i przeciwników. Ludzie decydują się na takie odżywianie ze względów etycznych, religijnych oraz środowiskowych. Niektórzy uważają, że jest to najzdrowszy możliwy sposób odżywiania się. Czy warto przejść na tę dietę i jak to zrobić? 

Weganizm – co można jeść na tej diecie?

Weganizm, czyli dieta wegańska polega na absolutnym wyeliminowaniu mięsa z diety, a także produktów pochodzenia zwierzęcego takich, jak nabiał, jaja oraz kontrowersyjny jeszcze miód. Zatem dieta wegańska opiera się w zasadzie na spożywaniu owoców i warzyw, a także produktów zbożowych i roślin strączkowych, w tym fasola, groch, soczewica, ciecierzyca oraz soja.

Rośliny strączkowe są w diecie wegańskiej fundamentalnym źródłem dostarczania białka do organizmu. Soja jest bezwzględną podstawą weganizmu – jest bogata w białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne oraz witaminy!

Dieta wegańska – jakich efektów się spodziewać?

Dieta wegańska – oczywiście prawidłowo zbilansowana, może być bardzo zdrowa i dawać następujące korzyści zdrowotne:

  • obniżone ryzyko występowania choroby niedokrwiennej serca,
  • niski poziom złego cholesterolu LDL, a co za tym idzie – mniejsze ryzyko wystąpienia miażdżycy naczyń krwionośnych,
  • niższe ciśnienie krwi – obniżone ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego,
  • mniejsze ryzyko wystąpienia cukrzycy typu B,
  • niższy wskaźnik BMI (ograniczenie nadwagi),
  • obniżona zapadalność na choroby nowotworowe,
  • obniżone ryzyko chorób przewlekłych.

Te korzystne rezultaty wypływają głównie ze obniżonego spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu (obecnych w mięsie oraz produktach pochodzenia zwięrzęcego) w połączeniu ze wzmożonym spożyciem warzyw oraz owoców (ogromne źródło witamin i związków bioaktywnych).

Oprócz tego obserwuje się większą świadomość wegan przy dobieraniu produktów spożywczych, zwracają uwagę na zawartość konserwantów, sztucznych barwników czy sztucznych aromatów. Także często sięgają po żywność ekologiczną, posiadającą certyfikat BIO. Dieta wegańska jest znacznie lżejsza i lekkostrawna, po prostu zdrowsza.

Jakie niedobory mogą grozić weganom?

Dokumentne wykluczenie mięsa, ryb, jaj, mleka, serów, jogurtów i wielu innych produktów, nawet miodu, wygląda nieco niepokojąco dla zdrowia oraz musi wiązać się z pewnymi niedoborami. Szczególnie trudno jest zastąpić pełnowartościowe białko, żelazo i witaminę D i B12, jaką po prostu należy suplementować.

Weganizm wymaga pewnej kreatywności i świadomego myślenia o jedzeniu, jednak na rynku jest coraz więcej artykułów wegańskich, które charakteryzują się dużą popularnością i pożądaniem pośród kupujących. W związku z tym wiele marketów nieustannie powiększa swoją wegańską propozycję i co chwilę na półkach można wyszukać nowe produkty.

Weganizm – jak krok po kroku przejść na tę dietę?

Najlepiej przejść na tę dietę powoli, a także stopniowo ograniczać spożywanie mięsa i nabiału. Gwałtowne przejście na ten sposób odżywiania może być dużym szokiem dla organizmu, który przyzwyczajony jest do innego jedzenia. Staraj się jeść więcej warzyw i owoców, a coraz mniej produktów od zwierząt. Wykonuj także rutynowe badania, aby obserwować zmiany.

Autor artykułu
Rozanna Kaczmarek
Oceń artykuł
Tagi artykułu
dieta wegańska weganizm soczewica ciecierzyca soja
Komentarze artykułu
1
Barbara Mazurek

Weganizm totalnie nie jest dla mnie. Lubię mięsko.

0 0
Dodaj komentarz
Inne artykuły autora
Artykuły z tej kategorii