Witaminy i minerały — truskawki i ich właściwości zdrowotne!
W truskawkach witaminy i minerały występują w dużych ilościach. Można wspomnieć o witaminach z grupy B, witaminie C albo kwasie foliowym. Owoce truskawek chronią przed wolnymi rodnikami i wspomagają wchłanianie się żelaza, co z pewnością jest istotną informacją dla kobiet. Wspomniany wcześniej kwas foliowy wspomaga pracę i rozwój mózgu, przyczyniając się do zapobiegania depresji. Truskawki są niskokaloryczne, dlatego ucieszy to niejedną osobę będącą na diecie!
Truskawki i ich właściwości zdrowotne!
Truskawki są nie tylko pyszne, ale gwarantują też wiele różnych właściwości zdrowotnych. Polecane są dla reumatyków, osobom cierpiącym na dolegliwości wątrobowe, a także tym, którzy cierpią na schorzenia nerek. W wielu przypadkach są moczopędne. Truskawki mają też zbawienny wpływ na pracę serca, obniżają złowrogi cholesterol, a także nadciśnienie tętnicze. Możesz być zaskoczony, ponieważ mają słodki smak, a przy tym wykazują niewielką ilość kalorii. Doskonale poprawiają apetyt i ograniczają pragnienie! Niewiele osób wie, ale truskawki są przydatne przy łagodzeniu drobnych dolegliwości gardła.
Truskawki mają w sobie wiele witamin! Z tego powodu powinny je spożywać osoby dotknięte anemią. Równocześnie świetnie wspierają układ odpornościowy!
Wyśmienite przepisy z truskawek!
Znaleźć można wiele przepisów z truskawkami w roli głównej. Często spożywa się je z cukrem i śmietaną. Pozostali robią papkę – ugniatają truskawki i mieszają całość. Z truskawek można robić również pyszne koktajle. Podstawowy ma w sobie zaledwie dwa składniki – mleczko kokosowe i dojrzałe, słodkie owoce. Całość trzeba ze sobą zblendować i mamy gotowy koktajl! Do standardowego przepisu możesz dosypać płatki owsiane i tym sposobem przygotujesz zdrowe oraz odżywcze śniadanie. Truskawki są doskonałym i smakowitym uzupełnieniem wielu ciast. Można je spożywać nie tylko na słodko, ale również w bardziej wytrawnej wersji – przykładem mogą być sosy do mięsnych potraw.
Wspaniałe ciekawostki o truskawkach!
Owoce zawierają masę witaminy C, która może zaskoczyć, ponieważ jest jej więcej w truskawce, niż w owocach cytrusowych. Ciekawą odmianą truskawki okazuje się biała i żółta. Biała jest delikatna w smaku, przypomina ananasa. Obniża ryzyko wystąpienia zawału serca, a także udaru mózgu. Pomaga w odchudzaniu. Niskokaloryczny deser truskawkowy może być alternatywą dla przekąsek. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego też osoby chore na cukrzycę mogą je spożywać!
Eliza Kaźmierczak
Tagi artykułu
Jak przejść na weganizm i co należy wiedzieć?
Komentarze artykułu
0Brak komentarzy